Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Καταπληκτικό βίντεο. Προσγείωση υπερελαφρού αεροσκάφους στο κατάστρωμα ενός φορτηγού πλοίου εν πλω και απογείωση.



Οι συνθήκες ήταν ιδανικές, έτσι ο χειριστής Jaap Rademaker αποφάσισε να το δοκιμάσει. Με τις κάμερες να καταγράφουν, προσέγγισε στο κατάστρωμα ενός φορτηγού πλοίου. Ο στόχος; Τα περίπου 60 μέτρα του καταστρώματος, το οποίο θεωρήθηκε ως περιοχή αναγκαστικής προσγείωσης. Έπρεπε να προσεγγίσει από τα αριστερά για να αποφύγει τη γέφυρα του πλοίου και της γερανογέφυρας στο τέλος του «διαδρόμου», ύψους 4 – 5 μέτρων.

Το υπερελαφρό Foxbat Rademaker A-22 έχει ταχύτητα προσέγγισης 40 έως 45 χιλιόμετρα την ώρα,  το πλοίο έπλεε με ταχύτητα 9 περίπου κόμβων, ενώ  η ταχύτητα του ανέμου ήταν περίπου 14 κόμβους.


Για τη πρώτη προσπάθεια, ο χειριστής δήλωσε ότι «η προσέγγιση ήταν "απολύτως τέλεια" - μέχρι περίπου δύο μέτρα πάνω από το κατάστρωμα, όταν η ροή του αέρα γύρω από τον άξονα  και τις πλευρές πέταξε το αεροσκάφος σε αναταράξεις. Το στόμα μου ξεράθηκε, και σκέφτηκα, Τι έχω κάνει; Πώς στο διάολο θα φύγω από εδώ;».

Συνέχισε να έχει τον έλεγχο του υπερελαφρού αεροπλάνου και κατάφερε να προσγειωθεί στο πλοίο που έπλεε στη Μάγχη, περίπου 20 ναυτικά μίλια νότια του λιμανιού της Folkestone στην νοτιοανατολική Αγγλία.
 
Το γεγονός έλαβε χώρα στις 17 Οκτώβρη  και  καταγράφηκε σε βίντεο από τον αέρα, το πλοίο και μέσα από το πιλοτήριο. Το βίντεο αυτό έχει προσελκύσει την  προσοχή του κόσμου της ναυτιλίας, ενώ επίσης κέντρισε το ενδιαφέρον των πιλότων. Το πρωτότυπο βίντεο είχε πάνω από 205.000 προβολές από τις 6 Νοεμβρίου που «ανέβηκε» στο YouTube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου